Voor veel mensen zijn wiskunde en statistieken dingen waar ze liever niet te veel mee te maken willen krijgen. Toch zorgen ze ervoor dat we logisch leren denken, want wiskunde en statistieken zijn middelen die al eens worden ingezet om ons te misleiden. Spelen op de loterij is een voorbeeld daarvan. Als je meespeelt op de loterij is dat natuurlijk omdat je een groot geldbedrag wil winnen zoals de jackpot staatsloterij. Daar spelen loterijen natuurlijk graag op in met hun reclame. Eén loterij deed het volgende: ze contacteerden klanten die altijd slechts één lot kopen om het volgende te melden “Als je nu 10 loten koop, win je gegarandeerd!”. 

Dat klinkt natuurlijk aanlokkelijk. De winkans loterijen is normaal helemaal niet hoog en die meespeelt wil een grotere kans maken om een geldprijs te winnen. Als je 10 loten koopt, wordt je winkans plots 100%, mooier kan het toch niet?

De belangrijkste vraag is dan hoeveel geld je eigenlijk zal winnen. Want als ze aan iedereen die 10 loten koopt een geldprijs garanderen, zal die wel niet al te groot zijn want anders kan de loterij hier geen profijt mee maken. Ze zullen hun belofte ongetwijfeld wel waarmaken, maar de winst zal waarschijnlijk zeer klein zijn. Iedereen wil graag iets winnen, maar als je aan een loterij meedoet wil je toch meer geld winnen dan dat je uitgeeft aan loten om eraan mee te doen? Je doet eigenlijk mee om zoveel mogelijk geld over te houden. En het winnen van een prijs en zoveel mogelijk geld overhouden kunnen twee erg verschillende dingen zijn. Als je 10 loten koopt, is je winkans zo hoog als die maar kan zijn, maar het geld dat je overhoudt aan de deelname wordt net kleiner. Dus eigenlijk kan je stellen: hoe meer loten je koopt, hoe kleiner de kans dat je geld overhoudt. Beter kan je het dus bij één lot houden.

https://www.vergelijkloterij.nl