Het is zondagmiddag: je installeert je achter je laptop om nu eens niet te werken, maar om eens lekker een filmpje te kijken. Naast je laptop staat een flesje water – open. Je wil nog even een bakje chips halen als je met je voet achter een stoelpoot blijft haken, je tegen de tafel stoot en het flesje omvalt. Het water valt precies over het beeldscherm en het toetsenbord. Wat nu? We vertellen het je hieronder.

Stap 1: zet je laptop uit, verwijder alle kabels en de accu

Zet je laptop meteen uit en trek alle kabels los. Op die manier verklein je de kans op kortsluiting meteen. Dep het water droog dat zich op de laptop bevindt. Draai je laptop om, dep de achterkant droog en koppel de accu los. Zet de laptop opengeklapt en op z’n kop op een handdoek neer, zodat het resterende water eruit kan lekken.

Stap 2: laat je laptop drogen tussen droge rijst

Pak een bak die groot genoeg is om je laptop in te leggen, vul de bak met flink wat droge rijst. Geef je laptop nu een ‘rijstbad’. Heb je niet genoeg rijst in huis en ook geen zin om hiervoor een sprintje naar de winkel te trekken? Laat je laptop dan alleen op z’n kop op een handdoek drogen, zolang dat maar niet rechtstreeks boven een warmtebron is.

Stap 3: leg de accu naast je laptop

Leg, terwijl je laptop ligt te drogen, de accu die je al eerder verwijderd had in het ‘rijstbad’ naast je laptop. Droge rijst haalt het vocht uit de accu en uit de laptop natuurlijk.

Stap 4: heb geduld

Wees geduldig en laat je laptop 24 tot 48 uur staan drogen. Heb je je laptop eerder nodig? Laat hem dan op een warme plek drogen. Maar let op! Zet je laptop nooit rechtstreeks in de zon of in de buurt van een ontvochtigingsapparaat. Gebruik ook nooit een föhn om het drogingsproces te versnellen en zet je laptop ook nooit in de buurt van een verwarming. Doe je dit wel, dan zou dat alleen maar meer beschadigingen kunnen opleveren.

Stap 5: probeer je laptop op te starten

Zijn er 24 tot 48 uur voorbij? Dan kun je proberen je laptop opnieuw op te starten. Doe dit eerst zonder de accu, met de stekker in het stopcontact. Hou tijdens het opstarten in de gaten of je foutmeldingen krijgt en check of er iets veranderd is. Probeer je laptop daarna op te starten met de opgedroogde accu in het apparaat. Als je geluk hebt, doet je laptop het gewoon weer en is de waterschade verholpen!

Meteen een nieuwe laptop kopen is niet altijd nodig

Heb je water over je laptop gemorst, dan hoeft dat dus niet meteen het einde van je laptop te betekenen. Je hoeft ook niet meteen naar de winkel te rennen om een nieuwe aan te schaffen. Door snel te handelen, je laptop meteen uit te zetten, alle kabels en de accu direct te verwijderen en hem te laten drogen in een ‘rijstbad’ kun je veel eventueel grotere ellende voorkomen. Blijkt de schade groter te zijn en functioneert je laptop toch nog niet helemaal optimaal? Ga dan eens langs bij een computerreparatiebedrijf. De deskundige medewerkers krijgen je laptop gegarandeerd weer aan de praat.

Bron: https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/