Qtum is goed te omschrijven als een mengeling van Bitcoin en Ethereum. Het kan aan de ene kant dus gebruikt worden als smart contract platform (ala Ethereum) en daarnaast als betalingsplatform (ala Bitcoin).

Smart contracts zijn stukjes code op de blockchain. Het doel van het aangaan van een contract tussen partijen is het omzeilen van de zogeheten derde partij. Denk bijvoorbeeld aan Uber, je hebt geen overeenkomst (contract) met de chauffeur, maar met Uber. Of wat te denken van Airbnb, je betaalt geld aan Airbnb, niet aan de eigenaar van het huis/appartement waarin je verblijft.

Smart contracts kunnen ervoor zorgen dat er een platform gebouwd kan worden waarop er geen tussenliggende partijen meer zijn. Je hebt dus rechtstreekse contracten tussen partijen, waardoor er bijvoorbeeld geen boekingskosten/servicekosten hoeven te worden betaald. Dit soort platformen worden gedecentraliseerde applicaties (dapps) genoemd.

Daarnaast wil Qtum zich dus ook focussen op de financiële markt. Groot voordeel van de Qtum blockchain is dat deze gebruik maakt van zogeheten Proof of Stake in plaats van Proof of Work om transacties mee te verifiëren. Hierdoor is de blockchain met name energie (en kosten) zuinige dan die van bijvoorbeeld Bitcoin. 

Bron: https://bitvavo.com/nl/blog/wat-is-qtum