Artikel Marketing
Image default
Computers / Internet / Searching

Mijn Mac maakt een raar geluid! Wat moet ik nu?

Als je Mac een raar geluid maakt, betekent dat vaak dat hij te warm wordt en dat is meestal geen goed nieuws. Bij een Mac die te warm wordt, loop je namelijk het risico gegevens te verliezen, bijvoorbeeld als je net in een document bezig was dat je nog niet had opgeslagen.

Wanneer wordt een Mac te warm?

Een Mac wordt te heet als de warmte ervan het apparaat niet goed kan verlaten. Dit gebeurt doorgaans als er zich in het apparaat te veel stof heeft opgehoopt. Dit heeft niet per se iets te maken met jouw schoonmaakkunsten in het algemeen, maar gebeurt min of meer ‘automatisch’. Macs zijn namelijk vaak statisch en trekken daardoor allerlei stofdeeltjes aan. In principe is dit nooit zo’n probleem tot op het moment dat de ventilator van je Mac de warme lucht niet meer zo goed kan afvoeren. Wanneer de ventilator de warme lucht niet goed meer kan afvoeren, loopt de temperatuur aan de binnenkant op en wordt het er te warm. Ook de processor wordt te heet. Hierdoor kan het systeem op je Mac niet meer optimaal functioneren.

Wanneer hoort een geluid er gewoon bij?

Bij het verwerken van een intensieve taak als het afspelen van een ‘zware’ game of het comprimeren van een HD-video draaien de ventilatoren van je Mac sneller om een extra luchtstroom te creëren en dat hoor je. Die extra luchtstroom hoort bij het koelproces. De omgevingstemperatuur (de temperatuur van de ruimte waarin je device zich bevindt) heeft ook invloed op de manier waarop de ventilatoren reageren. Is de omgevingstemperatuur hoog, dan draaien de ventilatoren ook sneller. Dit is nog niet iets waar je je zorgen om hoef te maken.

Hoe je voorkomt dat een Mac te warm wordt…

Het belangrijkste is er altijd op te letten dat de ventilatiegaatjes van je Mac niet worden geblokkeerd. Langs deze gaatjes wordt namelijk koele lucht aangezogen en hete lucht afgevoerd. Wanneer kunnen de ventilatiegaatjes van een Mac worden geblokkeerd? Als deze op een zachte ondergrond als je dekbed of je schoot staat. Ook dan is de kans groot dat de ventilatoren sneller gaan draaien om de temperatuur te kunnen regelen. Om de temperatuur onder controle te houden, is het dus beter om het apparaat altijd op een harde, vlakke ondergrond als je bureau of je eettafel te plaatsen.

De SMC opnieuw installeren

Draaien de ventilatoren van je Mac sneller, maar wordt je Mac niet intensief gebruikt? Worden ook de ventilatiegaatjes niet geblokkeerd? Probeer dan de System Management Controller (SMC) van de Mac opnieuw in te stellen.

Geeft je Mac nog steeds problemen?

Dat je Mac te heet wordt kan ook liggen aan een defecte ventilator. Is dat bij jou het geval of denk je dat dat de oorzaak van je te warme device is? Stap ook dan een laptopreparatiebedrijf bij jou in de buurt binnen en laat de ventilator repareren door een expert in Apple reparatie in Rotterdam. Veel succes!

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/apple-reparatie-rotterdam/