Artikel Marketing
Image default
Computers / Internet / Searching

Mijn computer loopt vast, wat moet ik nu?

“Help! Mijn computer loopt vast!” Doet je computer niet wat je wil, dan roep je dit waarschijnlijk niet snel daarna. Er is echter niet één enkele vorm van vastlopen te noemen. In dit artikel bespreken we de lastigst te verhelpen vorm van vastlopen: het bevriezen van je device. Je computer is bevroren wanneer deze volledig geblokkeerd is. Bij een volledige blokkade reageert deze niet meer, is er geen beweging in de cursor van je muis meer te krijgen is en heeft ook het indrukken van de toetsen Ctrl + Alt +Delete ook totaal geen effect.

Het BIOS

Het BIOS, een acroniem voor Basic Input/Output System bevindt zich op het moederbord en is in feite een bibliotheek met een set basisinstructies voor de eerste communicatie tussen het besturingssysteem en de hardware van een computer. Het BIOS is de plek waar de hardware van je computer tot in het kleinste detail kan worden ingesteld. Voor het begrijpen van sommige instellingen moet je een technische achtergrond hebben. Gelukkig zijn in elk BIOS ook de standaardinstellingen in te stellen. Deze staan meestal weergegeven als “BIOS defaults”, “fail safe defaults” of “BIOS optimized defaults”. De standaardinstellingen zijn meestal ook de meest stabiele instellingen. Bevriest je computer vaak? Controleer dan dus of in het BIOS de standaardinstellingen wel staan ingesteld.

BIOS-updates

Ook de fabrikanten van moederborden merken soms achteraf dat er stabiliteitsproblemen zijn. Om deze op te lossen brengen zij BIOS-updates uit. Om iets aan het regelmatig bevriezen van je computer te doen, kun je dus ook nagaan of er eventueel BIOS-updates voor het moederbord van jouw computer beschikbaar zijn. Let er daarbij wel op dat je de juiste updates downloadt en installeert. Bij het verkeerd uitvoeren van een BIOS-update kan het moederbord van je computer namelijk onbruikbaar worden en dan ben je verder van huis. Durf je het niet aan zelf het BIOS te updaten? Ga dan langs bij een expert. Zo weet je zeker dat het goed gebeurt.

Driver updates

Drivers zorgen ervoor dat het besturingssysteem van een computer de hardware kan gebruiken. Driver updates kunnen eventuele problemen oplossen. Denk dan bijvoorbeeld wederom aan stabiliteitsproblemen. Bevriest je computer regelmatig? Controleer dan dus of alle drivers up-to-date zijn. Dit kun je doen met behulp van het programma SlimDrivers Free. Ben je niet zo technisch? Laat het updaten van de drivers dan over aan een deskundige.

Temperatuur

Een computer kan ook bevriezen wanneer deze te warm wordt. De temperatuur van – de processor – van je computer is te verifiëren met behulp van een programma als SpeedFan. Maar let op! Gebruik SpeedFan alleen voor het meten van de temperatuur! Bij verkeerd gebruik van dit programma, kan het je computer beschadigen! Blijkt de temperatuur te hoog te zijn? Controleer dan de koeling van je computer. Zorg er daarbij voor dat het koelblok van de processor schoon is. Check ook of de ventilator op het koelblok nog draait als je computer aanstaat. Twijfel je of de temperaturen die je meet echt te hoog zijn? Stap dan een computerreparatiebedrijf binnen en vraag een specialist om hulp voor pc reparatie in Rotterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-rotterdam/