Artikel Marketing
Image default
Marketing

Hoe schrijf je een converterende tekst?

Heb jij een redelijk bezoekersaantal op je website, maar schiet je conversie nogal tekort? Dan is het allereerst zaak dat je je teksten onder de loep neemt en ze converterender schrijft. Dit wil zeggen dat ze de lezer aanzetten tot actie, of dat nu het doen van een aankoop, het maken van een reservering of het aanvragen van informatie is. Er zijn vele manieren waarop je een converterende tekst kunt schrijven, waarvan we de vier belangrijkste in dit artikel voor je op een rijtje zetten. Vergeet daarnaast niet om rekening te houden met SEO. SEO copywriting is bedoeld om meer bezoekers naar je website te trekken, en staat dus eigenlijk los van hoe je voor meer conversie zorgt.

Gebruik actief taalgebruik

De eerste manier om je teksten converterend te schrijven is door actief taalgebruik toe te passen. Als je veel passieve taal gebruikt, zoals de woorden ‘zullen’, ‘kunnen’ of ‘worden’ in combinatie met een voltooid deelwoord, zal de tekst minder sterk aanvoelen. Het maakt de tekst als het ware een beetje traag.

Schrijf een sterke inleiding

Wil je dat die bezoeker vol enthousiasme de tekst besluit te lezen? Dan is het slim om een sterke inleiding te schrijven. Dit houdt in dat je in de eerste paar regels precies vertelt wat de lezer kan verwachten, wat de conclusie is en welke punten je gaat behandelen. Wees daarin zo volledig mogelijk en niet mysterieus, want juist als een lezer geen idee heeft wat hij kan verwachten, wordt een tekst amper gelezen. En dat is slecht voor je conversie.

Maak gebruik van call-to-actions

Wil je dat de lezer een aankoop doet in je webshop? Of is het juist je doel om iemand contact met je op te laten nemen? Welke actie (conversie) je ook wilt dat de lezer uitvoert, gebruik voldoende call-to-actions om de lezer daartoe aan te zetten. Probeer daarin niet te veel te pushen, maar maak het de lezer juist makkelijk. Geef aan hoe gemakkelijk ze contact op kunnen nemen, dat jij of je werknemers altijd vrijblijvend offertes maken, dat een order plaatsen zo geregeld is en de producten snel worden verstuurd, etc.

Gebruik een heldere structuur en opmaak

Niemand zit te wachten op grote lappen tekst, zonder tussenkoppen, witregels en opsommingen. Het is gewoon niet aantrekkelijk om te lezen, omdat de meeste mensen de voorkeur geven aan het ‘scannen’ van teksten, en enkel de delen te lezen die ze het meest interesseren. Gebruik dus voldoende tussenkoppen, maak je alinea’s niet te lang, pas opsommingen toe waar dat relevant is en maak eventueel belangrijke woorden vetgedrukt. Zo ziet de lezer in één oogopslag welke informatie waar staat, en zal deze niet gauw de pagina wegklikken. Daardoor is ook een sterke opmaak goed voor je conversie, want daarmee houd je die bezoeker langer op je website.