Nederland biedt veel verschillende opleidingen en cursussen aan, voorbeelden hiervan zijn het HBO, WO en cursussen bij het LOI en NCOI. Deze opleidingsvormen kosten ongeveer 2200$ op jaarbasis en de cursussen zijn wat duurder, beide zijn niet vergoedt. Wel is er een mogelijkheid om rentevrij te lenen bij de overheid voor je studie. Cursussen zijn een speciaal geval, dit is geen voltijd opleiding maar een kort traject vol met informatie die in de praktijk gebruikt wordt. Soort spoedcursus hbo maar dan net iets intensiever en duurder.

Stel, jij wilt rechtsgeleerde worden in jouw wijk of stad. Je wordt niet zomaar een Advocaat Monster met een cursus, hiervoor zal je een 4-jarige bacheloropleiding op een universiteit moeten volgen met een halfjarige stage daaraan gekoppeld. Na deze stage zal je moeten specialiseren in een bepaald soort recht (strafrecht, personeelsrecht of contractenrecht), en dan daar weer een tweejarige master over doen. Wat ook een mogelijkheid is, is om na je bachelor werkervaring op te doen binnen een advocatenkantoor, hoewel je wel informatie mist die je tijdens je master zou leren vergaar je veel kennis in de praktijk en telt dit ook nog eens mee als werkervaring op je cv.

Hierna ben je nog steeds niet klaar, je zal eerst werkervaring op moeten doen binnen een advocatenkantoor voor meerdere jaren. Na ongeveer drie tot vijf jaar ben je klaar om jezelf een advocaat te noemen, nu kan je voor een advocatenkantoor of een bedrijf werken als gespecialiseerd advocaat hiernaast kan je ook je eigen advocatenkantoor oprichten. In veel landen is het niet eens nodig om Rechten te volgen als opleiding, in Amerika moet je bijvoorbeeld alleen de “bar exam” halen voordat je kwalificeert als advocaat. Natuurlijk sluit je bachelor of law perfect aan op die bar exam, maar wel moet onthouden worden dat dit niet noodzakelijk is.